Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept 3

Maso omyjte, osolte, okmínujte a položte zamýšlenou vrchní stranou dolů na pekáč vyložený odřezky masa, kostmi, případně i sádlem či slaninou. Pečte asi hodinu a půl až dvě; v polovině pečení obraťte. Občas polévejte šťávou, případně i podlévejte vývarem či horkou vodou.

 

Až bude pečení masa v druhé polovině, zalijte zelí vodou, osolte, lehce okmínujte a nechte čtvrt hodiny vařit. Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a lehce na něm osmažte pokrájenou cibulku. Podle potřeby ji zaprašte moukou, osmahněte a takto připravenou jíškou zadělejte zelí. Pořádně ho promíchejte, ochutnejte a dolaďte trochou cukru, případně i bílého vína. Povařte a ještě dochuťte.

vepro_knedlo_zelo_.jpg

Hotové maso vyjměte, ze šťávy seberte tuk, přilijte do ní trochu vývaru a podle chuti osolte. Pak šťávu povařte a sceďte. Pečínku nakrájejte na porce a podávejte se zelím a knedlíkem, přelitou částí šťávy.

 

Houskové knedlíky
Kostky z housek lehce opečte na másle. Do prosáté mouky rozdrobte droždí a poté zalijte žloutky prošlehanými s mlékem a solí. Zpracujte na hladké těsto. Pak vmíchejte opečenou housku a nechte půl hodiny odpočívat. Vypracujte dvě šišky a zvolna vařte ve slané vodě 25 minut.