Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept 1

Maso omyjte ve studené vodě, nakrájejte na větší kusy, vložte do hrnce, zalijte cca 3,5 litry studené vody, přiveďte zvolna k varu, a až se na hladině vysráží pěna a utvoří tenko

u vrstvu, seberte ji lžící. Vývar tak zůstane čirý. Ztlumte plamen na minimum, přidejte sůl a pepř, rozpůlenou cibuli i se slupkou a polovinu libečku i petrželky a dále vařte mírným varem.

Mezitím zeleninu a houby očistěte, nakrájejte na tenké plátky a osmahněte ve velké hlubší pánvi na rozehřátém sádle. Přidejte odblaněná a na nudličky pokrájená játra a restujte je ze všech stran asi 3–5 minut. Z pánve slijte tuk a obsah pánve přidejte do hrnce s vývarem a táhněte na velmi mírném plameni 2–3 hodiny.

Uvařené maso i játra vyjměte, nakrájejte na kousky, z vývaru seberte tuk a přec

vyvar.jpg

eďte ho přes jemné síto. Vložte do něj nudle, knedlíčky, a chcete-li, tak také nakrájenou zeleninu z výv

aru. Nechte prohřát a podávejte ozdobené pažitkou, zbylou petrželkou a libečkem.

NĚCO NAVÍC: Knedlíčky i nudle vařte zvlášť, abyste zachovali vývar

 čirý. Uchovávejte je v lednici zakryté potravinářskou fólií a do polévky je dejte až při podávání.