Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sladký pokrm 3

Palačinka je nekynutý moučník, který je vyráběn z litého těsta, jehož základem je moukamléko a vejce, které mohou být doplněné solí, cukrem a ochucovadly. Má podobu velmi tenké placky, pečené na pánvi nebo na rozpálené desce (kameni). Jako postní jídlo (pokud se nekombinuje s masem) se leckde spojují s určitými rituály jara, adaptovanými v náboženstvích.

Palačinka  se podává obvykle plněná (tedy z jedné strany namazaná a pak zarolovaná nebo složená), nejčastěji na sladko, ale i na slano:

  • Palačinky na sladko jsou plněny ovocem (ať už čerstvým nebo ve formě kompotumarmelády), sladkými pomazánkami nebo tekutou čokoládou. Zvenku bývá palačinka ozdobena šlehačkoujogurtem nebo tvarohem, čokoládovou polevou. palacina.jpg
  • Je také možné palačinku podávat na slano tj. plněnou špenátemmasemsýrem apod.